Today.ua

Плата за комуналку: стало відомо, за що українці можуть не розраховуватись

Під час війн ніхто не скасовував комунальних платежів. Плата за комуналку так само має щомісячно вноситись громадянами, як і в мирний час. Накопичені борги за комуналку ніхто з них не спише, і розрахуватися за ними доведеться після війни. Тому краще, наскільки це можливо, за все платити вчасно. При цьому є один комунальний платіж, від якого деякі споживачі можуть бути звільнені.

Про це розповіли у НКРЕКП (Національній комісії з держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг).

Деякі споживачі можуть бути звільнені від плати за розподіл газу. Щоправда, від такої плати звільняються лише за певних умов. Причому ці умови мають бути зафіксовані документально.

Отже, за розподіл газу можна не платити у таких випадках:

Звичайно і той, і інший факт мають бути зафіксовані документально. Неможливість газопостачання чи пошкодження об'єкта споживання газу мають підтвердити технічні служби. Вони зобов'язані скласти акт про пошкодження того чи іншого об'єкта.

На підставі цих актів облгаз має здійснити перерахунок плати за розподіл газу. Причому споживачам слід знати, що плата за розподіл не нараховується лише за той період, коли газу на об'єкті не було цілодобово. Якщо в якийсь час доби газ на об'єкт подавався, то за такі дні доведеться заплатити.

Нагадаємо, частині населення України можуть не зарахувати платню за комуналку. Йдеться про мешканців окупованих територій, які сплатять комунальні послуги окупантам. Після звільнення їм доведеться оплатити усі суми ще раз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ