Today.ua

Пенсія в Україні опинилася під загрозою: бізнес відмовляється платити внески до Пенсійного фонду

Друга пенсія, яку наполегливо намагається впровадити український уряд, опинилася під загрозою зриву. Йдеться про накопичувальну пенсію. Її мають намір запроваджувати вже в нинішньому році.

У парламенті чекають розгляду два законопроекти по накопичувальній пенсії - №2683 і №4408. Один із них - від депутатів, інший - від уряду. Незважаючи на відмінності, обидва ці законопроектуи передбачають додаткові відрахування від роботодавця. Це якраз і не влаштовує бізнесменів, які вважають, що й так несуть непосильний податковий тягар.

Разом із тим, міністр економіки Ігор Петрашко також вважає, що бізнес не повинен нести додаткових витрат у зв'язку із впровадженням другої пенсії в Україні.

"В уряді йшли активні дискусії щодо введення накопичувальної пенсійної системи. Одна з наших ключових позицій була такою: ми підтримуємо ідею накопичувальної системи, але за умови, що її введуть не за рахунок збільшення податкового навантаження на бізнес", - говорить міністр.

Тому, каже Петрашко, зараз навіть не може бути мови про підвищення податкового навантаження на бізнес.

"З точки зору кардинального впливу на економічні показники ніяких ініціатив щодо підвищення податкового навантаження зараз немає, і ми такого не припускаємо", - підкреслив чиновник.

Як, у такому випадку, розцінювати заяви глави Мінсоцполітики Марини Лазебної, яка перед усією Україною хвалиться своїми розрахунками з майбутньої накопичувальної пенсії, не зрозуміло. Адже в її формулах якраз передбачено 2-відсоткове підвищення податку з роботодавців, які будуть платити ці 2% за кожного працівника в накопичувальні пенсійні фонди. Крім цього, звичайно, залишається і ЄСВ, який вони платять нині. Очевидно, Марина Лазебна або не в курсі щодо позиції інших її колег по Кабміну, або сподівається, що їй все ж вдасться умовити їх на підвищення внесків з роботодавців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ