Today.ua

Деякі жінки під час війни можуть вийти на пенсію достроково

Під час війни у багатьох громадян виникла проблема із працевлаштуванням. Багато хто залишився без роботи і не може знайти собі відповідну вакансію. А тим часом, деякі жінки можуть не займатися подальшими пошуками роботи і вийти на пенсію до певного віку. Пенсія достроково доступна багатодітним матерям, які виховали 5 і більше дітей як мінімум до шестирічного віку.

Про деталі такого виходу на пенсію розповіли на сайті ПФУ.

Дострокову пенсію для багатодітних матерів передбачено статтею 115 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до цього закону, вийти на пенсію достроково можуть жінки, які виховали щонайменше п'ятьох дітей мінімум до шестирічного віку. Ще одна обов'язкова умова – наявність не менше ніж 15 років страхового стажу. За дотримання цих двох умов жінки можуть вийти на пенсію у 50 років. Ця норма діє як під час війни, і в мирний час.

Що потрібно зробити, щоби вийти на пенсію достроково?

Подати заяву з відповідними документами можна як офлайн – у будь-якому сервісному центрі ПФУ, так і онлайн через портал електронних послуг Пенсійного фонду.

Послідовність подання заяви онлайн така:

Нагадаємо, деякі українці щомісяця отримуватимуть доплату до пенсії у розмірі майже 600 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ