Today.ua

Нацкомісія зробила заяву щодо зниження тарифу на газ у Нафтогазу

НКРЕКП зробила заяву щодо тарифу на газ від Постачальника останньої надії (ПОН), функції якого виконує компанія Нафтогаз. Нацкомісія вже 9 грудня розгляне питання щодо зниження вартості газу для споживачів, які отримують цей енергоресурс від ПОН.

Про це НКРЕКП повідомила на своїй сторінці у Facebook.

У повідомленні йдеться, що Нафтогаз забезпечує на умовах ПОН 347 тисяч побутових споживачів. Усі вони – абоненти, які не з власної волі залишилися без постачальників та були переведені на обслуговування до ПОН. Нині ПОН змушений продавати таким споживачам газ, виходячи з ринкової ціни. Таким чином, зараз відпускна ціна для них становить близько 30 гривень за кубометр.

Звичайно, це не могло не викликати обурення споживачів, які опинилися в заручниках ситуації і тепер змушені купувати газ за такою ціною.

Хоча заради справедливості слід зазначити, що в них уже був чималий термін для того, аби укласти договір щодо постачання газу з якимось іншим постачальником, проте ці люди із різних причин досі цією можливістю не скористалися.

При цьому Нацкомісія має повноваження змінити тариф на газ для таких споживачів.

"Регулятор наділений повноваженнями приймати рішення щодо здійснення постачання природного газу побутовим споживачам постачальником останньої надії на умовах типового договору постачання природного газу побутовим споживачам та базової річної пропозиції", - йдеться в інформації від НКРЕКП.

При цьому у повідомленні також наголошують, що компанія Нафтогаз раніше звернулася до Нацкомісії із проханням щодо автоматичного переведення всіх споживачів, які купують газ на умовах ПОН, на її річний тарифний план "Фіксований". Тариф "Фіксований" діє для всіх побутових споживачів Нафтогазу, і він дорівнює 7,96 гривні за кубометр. Таким він залишатиметься, принаймні, до кінця квітня 2022 року.

"НКРЕКП на своєму засіданні розглядатиме питання щодо прийняття рішення, яке дозволить побутовим споживачам отримувати газ на умовах базової річної пропозиції ТОВ ДК Нафтогаз України, а саме за ціною 7,96 грн. за 1 м3 (з ПДВ)", - повідомляють у Facebook Нацкомісії.

Нагадаємо, компанія Нафтогаз 3 грудня звернулася до НКРЕКП за дозволом щодо зниження тарифу на газ для споживачів, які одержують газ від Постачальника останньої надії (ПОН).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ