Today.ua

Податок на житло: коли, за що і скільки доведеться платити

Вже незабаром, до 1 липня, українці отримають квитанції ыз сумами, які їм потрібно буде сплатити як податок на житло. Цей податок сплачується раз на рік, у другому півріччі. Власники житла оплачують податок за попередній рік.

Кому і за що потрібно буде платити податок на житло

Податок на житло платиться не всіма, а лише тими, хто мешкає в квартирах із великою площею. Такими вважаються квартири площею понад 60 квадратних метрів і будинки, площа яких перевищує 120 квадратних метрів. Всім іншим, у кого площа житла не перевищує ці норми, платити такий податок не потрібно.

Податок платиться не за всю житлову площу, а лише за "зайві" квадратні метри. Наприклад, якщо у вас є квартира площею 70 квадратних метрів, то податок потрібно платити тільки з 10 метрів. Або якщо ви примудрилися звести будинок на 125 квадратних метрів, то оподаткуванню підлягають лише 5 із них.

Яку суму доведеться платити?

Закон тут передбачає певний люфт, який регулюється місцевою владою. Закон встановлює лише максимальний платіж, а мінімальний влада може вибрати сама. Максимальний розмір податку за 1 наднормативний квадратний метр становить 1,5% від мінімальної зарплати. Відповідно, у 2020 році це було 62,5 грн, а в 2021 - 70,8 грн (мінімалка береться за той рік, за який сплачується податок). При цьому, норму площі місцева влада також може збільшити на свій розсуд. Наприклад, прийняти, що оподаткуванню підлягає не все, що понад 60 квадратних метрів, а те, що понад 70. Тоді, якщо площа вашого житла дорівнює 80 метрам, то платити доведеться лише за 10, а не за 20 квадратів.

Але якщо прийняти, що місцева влада зупинилася на мінімальній площі і максимальній ставці, то власнику 80-метрової квартири доведеться заплатити: 70,8 х 20 = 1416 гривень.

Коли потрібно розрахуватися з податком

Після того, як власнику житла прийшла квитанція (а вона повинна прийти до 1 липня), йому дається 60 днів для сплати податку.

Якщо він не вкладеться в цей 60-денний термін, то за цим настануть штрафні санкції. У будь-якому випадку, податок на житло заплатити доведеться. Однак при цьому доведеться ще й розщедритися на штраф. Тому краще платити вчасно.

Нагадаємо, українцям, які мають право власності на землю, а також орендують земельні ділянки, потрібно щорічно платити податок на землю. Від його сплати звільняються пенсіонери, інваліди, багатодітні сім'ї, ветерани війни, а також особи, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ