Today.ua

МВФ категорично проти індексації пенсій в Україні: підвищення можуть скасувати

Індексація пенсій, яка була проведена в березні, може стати останнім підвищенням пенсій для українців. Міжнародний валютний фонд зажадав від українського уряду звіт про цю індексацію. МВФ хоче знати, з яких джерел Пенсійний фонд України має намір покривати неминучі додаткові витрати, що виникають при підвищенні пенсійних виплат.

Про вимоги МВФ йдеться в сюжеті, який вийшов на YouTube-каналі "Народна думка".

За підсумками березня, 70% українських громадян, яким були індексовані пенсії, отримали підвищення в розмірі 100 гривень. При цьому, звичайно, є люди, яким пенсії були проіндексовані на більш високі суми, але більшість отримала саме по 100 гривень, йдеться в сюжеті. Однак і таке, більш ніж скромне, підвищення виплат пенсіонерам не залишилося без уваги міжнародних кредиторів.

При цьому автор сюжету підкреслює, що березнева індексація пенсій планувалася заздалегідь, а тепер і закріплена законом. Тобто за законом, вона тепер повинна проводитися щорічно в березні. Але при цьому у МВФ все одно виникли питання навіть до такого скромного підвищення пенсій.

"Якщо Пенсійний фонд і держава не надасть гарантії, звідки вони збільшують пенсії, як вони будуть покривати дефіцит бюджету, ... то можлива така ситуація, що в наступні роки МВФ просто мораторієм, в такому плані загрозливому, заборонить індексацію пенсій через те, що державі немає звідки компенсувати ці виплати і через те, що держава не зможе їм віддавати борги по кредитах ", - каже ведучий.

Звичайно, ніяких мораторіїв і заборон МВФ за законом у нас вводити не може, а от заблокувати подальше надходження кредитних коштів - цілком в його владі. Що він, власне, і робить зараз. При цьому переговори з кредиторами, які поновлювалися вже кілька разів, поки закінчуються не на нашу користь.

Ведучий "Народної думки" також додає, що в минулому році у нашої влади була аналогічна проблема з МВФ через виплати так званої "карантинної тисячі". Тоді також МВФ "виймав душу", цікавлячись, звідки будуть виплати.

Зрозуміло, що МВФ немає ніякої справи до українських пенсіонерів і до кожного українця окремо. Єдине, що цікавить кредиторів - це питання повернення їхніх грошей, які свого часу напозичала Україна. Ну і, звичайно, вони не проти, щоб Україна брала в борг і надалі, адже весь сенс існування лихварів - в тому, щоб у них брали в борг і повертали з відсотками.

Нагадаємо, МВФ також вимагає негайного підвищення тарифу на електроенергію для українців. Кредитори вважають, що у громадян України достатньо грошей, аби покривати високі тарифи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ