Today.ua

Багато українців у червні отримають надбавку до пенсії понад 3,5 тисячі гривень.

У березні понад 10 мільйонам літніх українців індексували пенсії. Внаслідок індексації пенсії зросли в середньому на 600 гривень. При цьому ще понад півмільйона громадян почнуть отримувати надбавку до пенсії лише з червня. Причому деякі з них у червні отримають одразу понад 3,5 тисячі гривень.

Про те, хто має отримати надбавку до пенсії в червні, і кому дадуть одразу таку суму, розповіли у прес-службі Пенсійного фонду України.

Надбавку до пенсії з червня отримуватимуть пенсіонери, що працюють. Причому не всі, а лише ті, у кого з моменту останнього перерахунку пенсії або її призначення минуло щонайменше 24 місяці. Сьогодні в Україні таких налічується близько 600 тисяч. Їм усім перерахують пенсії з квітня. Проте отримувати оновлені виплати вони будуть лише з червня, оскільки дані до реєстру платників податків надходять із запізненням.

Таким чином, Пенсійний фонд отримає відомості про роботу за перший квартал 2023 року лише у травні, і виплачувати оновлені пенсії можна буде тільки в червні. Тому у червні пенсіонери, що працюють, отримають надбавку відразу за три місяці: квітень, травень і червень.

При цьому розмір надбавки до пенсії у кожного буде індивідуальний. Він залежить як від загального стажу роботи, так і від накопиченого за два роки збільшення стажу, і, природно, від зарплати, з якої проводили розрахунок пенсії. При цьому, якщо зараз пенсіонер отримує високу зарплату, то при перерахунку буде доцільним її врахувати. А якщо його зарплата невелика, то враховуватимуть лише збільшення стажу.

Якщо, наприклад, пенсіонер має не менше 35 років страхового стажу та отримує пенсію близько 7 тисяч гривень, то йому доплата до пенсії з урахуванням нового стажу становитиме 1200 гривень. А отже, у червні він отримає за три місяці одразу понад 3,5 тисячі гривень.

Нагадаємо, зараз в Україні відбувається верифікація одержувачів пенсій. У разі виявлених порушень під час призначення пенсії громадяни ризикують втратити свої виплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ