Today.ua

Курс долара зміниться наступного тижня: в Україні падає попит на американську валюту

В Україні наступного тижня курс долара, ймовірно, знизиться ще. Зниження курсу американської валюти відбувається через невисокий попит на неї. Економічна та епідеміологічна ситуація в Україні зараз не спонукає до підвищеного попиту на долари.

До такого прогнозу, зокрема, схиляється аналітик RoboForex Андрій Гойлов. Він вважає, що курс долара міг би впасти ще нижче, ніж зараз, якби НБУ не стримував падіння інтервенціями на ринку валют і не скуповував долари, виставлені там на продаж.

"Ймовірно, що на наступному тижні долар США до гривні продовжить зниження до рівня 26,00. Єдина європейська валюта з високою часткою ймовірності скоригується до позначки 30,55", - припускає Гойлов.

Погоду на ринку знову робитиме епідеміологічна ситуація, говорить аналітик. Одна область України вже увійшла в "червону" зону. На черзі - ще кілька регіонів. У такій ситуації, коли країна знову готова зануритися в локдаун, попит на валюту незмінно падає, каже аналітик. До того ж, поки інвалюти на ринку вистачає. Експортери доволі вигідно збувають свій товар на міжнародному ринку, а потім продають в Україні виручені долари. Адже для сплати податків, зарплат та інших платежів їм потрібні гривні. Поповнюють валютний запас в Україні і заробітчани, які активно пересилають зароблені гроші з-за кордону.

Загалом, ситуація складається так, що поки на вітчизняному валютному ринку дефіциту доларів немає і не передбачається. Всі ці фактори призводять до падіння курсу долара і, відповідно, до зміцнення гривні.

"Спровокувати її девальвацію можуть лише нерезиденти, якщо почнуть виводити отримані дивіденди в материнські юрисдикції. Поточна середньозважена дохідність ОВДП їх не влаштовує, адже на тлі зростання споживчої інфляції реальна процентна ставка наближається до нуля", - говорить аналітик.

Зазвичай на початку жовтня курс долара починає відчутно зростати через підвищення попиту на газ. Його починають купувати на європейському ринку, в основному для потреб промисловості. Однак у цьому році, через обмеженість в коштах, багато підприємств скоротили свої виробничі програми до мінімуму і, відповідно, скоротили витрати газу. Тому дорогий європейський газ українські виробники купують дуже мляво. А тому і покупка валюти також просувається мляво.

Нагадаємо, деякі аналітики припускають, що курс долара може впасти і нижче 26 гривень. Подейкують, що не виключають і 25 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ