Today.ua

Курс долара в Україні зростає, але громадян закликають не панікувати

Курс долара в Україні росте другий день поспіль. Щоправда, його зростання після вихідних склало всього 4 копійки, і все ж, тенденція має місце. Є підстави вважати, що вона збережеться і в наступні дні, оскільки напруження політичних пристрастей навколо України ще, вочевидь, не досягло апогею. Але економічних причин для паніки в Україні немає: валютного апокаліпсису бути не повинно.

Із таким прогнозом вийшов портал minfin на ранок понеділка, 21 лютого.

Найважче зараз імпортерам. Вони мають робити необхідні закупівлі і тому змушені купувати долар за будь-яку ціну. Перечекати до кращих часів їм не вдасться – на відміну від обивателів, яким долар терміново не потрібен у жодному вигляді. Проте вони готові зняти останню сорочку заради того, щоби придбати пару сотових папірців омріяної американської валюти. Тому minfin передбачає, що періодично на валютному ринку виникатимуть ажіотажні ситуації. І дуже багато залежатиме від того, наскільки оперативно відреагує на них Нацбанк.

"Нацбанк має всі можливості гасити ці спроби розгойдати курс", - кажуть фахівці.

При цьому аналітики передбачають, що навіть сьогоднішній вихідний у США (там відзначають День президентів) не зможе так вплинути на коливання курсу долара, як військова істерія, пов'язана з Донбасом.

"Ми закликаємо клієнтів не панікувати і вірити лише перевіреним фактам, а не великому обсягу фейків, які активно тиражуються окремими ЗМІ", - пишуть на сайті minfin.

При цьому на 10 годину ранку понеділка були такі курси долара:

Курси на міжбанку minfin передбачає такі:

В обмінниках очікуються такі курси валют:

Нагадаємо, деякі аналітики вважають, що гривня може критично ослабнути на тлі чуток про війну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ