Смак буряка може зробити страву, в якій його використовують, чарівною. Однак якщо буряк вродив несолодкий і несмачний, то ним можна будь-яку страву зіпсувати. При цьому є кілька секретів досвідчених городників, які знають, що потрібно зробити, щоби буряк виріс солодким і красивим.
Столові буряки – незамінний овоч для українців. Вона є основним інгредієнтом борщу. Крім того, буряк входить до складу багатьох салатів, надаючи їм неповторного солодкого смаку, який чудово гармонує з гостротою перцю, кислинкою чорносливу і пікантністю майонезу. При цьому всі знають, як можна зіпсувати страву, якщо буряк вродив не солодкий. Тоді весь очікуваний смак так і залишиться лише очікуваним.
А тим часом, є кілька простих секретів, які потрібно застосувати на етапі вирощування цього овочу, щоб він повністю розкрив усю свою смакову гаму.
Буряк не переносить кислі ґрунти, тому ґрунт на грядці потрібно розкислити
Зробити це дуже просто. Ґрунт навколо коренеплоду потрібно присипати попелом. Найкраще це зробити перед дощем. Тоді попіл всмокчеться в ґрунт і знизить його кислотність.
Буряк треба "напоїти" підсоленою водою
Саме так. Виявляється, щоб виростити солодкий буряк, зовсім не потрібно сипати на грядку цукор ложками. Слід навпаки, їх трохи "підсолити".
Для цього потрібно столову ложку солі розчинити у відрі води, і цим слабосоленим розчином полити грядку з буряком. Бажано полити її таким розчином двічі за сезон.Перший раз – коли овоч тільки починає округлятися. А другий – приблизно за місяць до збирання врожаю.
Як зробити, щоб сила росту пішла в плід, а не в корінь
При цьому можна також сформувати сам коренеплід, щоб сила зростання пішла не у величезний "щурячий" хвостик буряків, а в круглий та апетитний плід. Для цього на етапі висадки розсади (якщо ви вирощуєте її розсадним способом) потрібно прищепити корінець приблизно на третину його довжини. Тоді вся життєва сила більше йтиме у формування красивої круглої головки, а не довгого корінця.
А тим часом молоді буряки на ринках в Україні рекордно подорожчали. Основна причина такого подорожчання – неможливість привозити буряки з Херсонщини.