Today.ua

Виноград подорожчав в усіх точках продажу, незважаючи на хороший врожай

Українські фермери зібрали хороші врожаї винограду столових та десертних сортів. Однак ціни на найпопулярніші осінні ягоди все одно зростуть.

Особливо рясні врожаї збирають виноградарі в південних і західних областях, де виноградники зрошуються. Навіть затяжна холодна весна, посуха, зливи і град не вплинули на якість і обсяги винограду. Проте, на прилавках українських магазинів і на ринках вартість винограду зросла в середньому на 10-15% в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. Цінники на грона винограду досягають 59,90 гривень за кілограм.

Значно гірші справи з урожаєм винограду в тих областях, де штучного зрошення виноградників не провадиться. Посадки постраждали від літньої посухи в значній мірі. Але не катастрофічно, тому винограду в цьому році в Україні достатньо.

"В цілому урожай винограду в цьому році очікується вище в порівнянні з торішнім", - заявила аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Ціни на виноград в супермаркетах України коливаються в залежності від якості і сорту ягід. Так, в "АТБ" рожевий виноград можна купити за 41,95 грн/кг, а в "METRO" вартість білого винограду досягає 59,90 грн/кг. Улюблений багатьма українськими споживачами кишмиш можна купити за 39,90 грн/кг, а чорний виноград коштує близько 53,99 грн/кг.

Нагадаємо, раніше експерти попередили про рекордне зростання цін на основні продукти харчування в Україні. Що подорожчає в першу чергу?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ