Today.ua

В Україні при обміні валют будуть ретельно перевіряти кожну купюру

Українцям доведеться переглянути іноземні банкноти, оскільки тепер далеко не всі з них візьмуть в обмінниках. Купюри перевірять за кількома критеріями.

В Україні змінили правила обміну валют, старі банкноти українцям доведеться залишити собі "на пам'ять", оскільки потерті та надірвані долари і євро в обмінниках і в касах банків приймати більше не будуть.

З проблемою, коли старі паперові доларові купюри касири відмовляються приймати, українці почали стикатися все частіше. Справа в тому, що тепер відповідальність за якість банкнот лежить на касирах, а вони в свою чергу, якщо банкноту не вдасться реалізувати, повинні будуть відшкодувати за неї збиток фінустанові.

Але це ще не все, в ході обміну валюти будуть перевіряти "чистоту походження" кожної купюри. Про це розповів фінансовий аналітик Василь Невмержицький. Крім справжності купюри буде перевірятися і її історія. Банки хочуть упевнитися, що банкнота не була задіяна в будь-яких підозрілих угодах (торгівля забороненими речовинами, зброєю або в шахрайських операціях).

У розряд особливо підозрілих купюр потрапляють ті, на яких є проколи, плями, надриви. Подібні банкноти будуть ретельно перевіряти, а тільки після цього приймати рішення про їх подальшу долю.

Дізнайтеся також, як і де можна обміняти старі гривні на нові купюри. У НБУ розповіли, чи потрібно платити комісію за рівнозначний обмін національної валюти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ