Today.ua

В Україні нотаріуси перестали реєструвати угоди з нерухомістю: названо причину

В Україні виникла серйозна проблема на ринку нерухомості. Нотаріуси перестали реєстрували угоди з купівлі та продажу будинків, квартир та земельних ділянок. Збій у роботі виник через порушення обміну даними між реєстрами.

Обмін даними між електронними системами Державним реєстром майнових прав на нерухоме майно та Держгеокадастру зафіксували ще 2 лютого. Нотаріуси отримали безліч заяв про держреєстрацію прав, які не можна опрацювати. Це призводить до порушення термінів у сфері держреєстрації. Повністю призупинено роботу з оформлення прав на майно, повідомив GSMinfo.

Нотаріальна палата звернулася до Держгеокадастру та Мін'юсту з проханням пояснити причини масштабного збою. Якщо проблему не буде вирішено найближчим часом, стабільність роботи державного нотаріату буде серйозно порушена.

У нотаріаті припускають, що збої могли виникнути ще наприкінці січня – після оновлення програмного забезпечення. Деякі угоди могли залишитись без реєстрації. Тому громадянам потрібно перевіряти ще раз дані про свої об'єкти, коли роботу реєстрів буде відновлено.

Експерти вважають, що операції з нерухомістю потрібно відкласти, доки проблему в програмному забезпеченні не знайдуть і не усунуть. Але поки що немає інформації про терміни, коли це станеться.

Нагадаємо, що довідку із Державного реєстру прав на нерухоме майно можна отримати через портал державних послуг "Дія". Українцям не потрібно буде витрачати по кілька годин у чергах – достатньо буде смартфона та доступу до Інтернету.

Раніше стало відомо, що в Україні злетіли ціни на оренду квартир – найдорожче житло тепер уже не у Києві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ