Today.ua

В Україні назвали марки томатної пасти, які небезпечні для здоров'я

Останні дослідження в Україні показали, що далеко не всі виробники поставляють на ринок якісну томатну пасту. Деякі торгові марки пропонують споживачам продукт, який містить небезпечні для здоров'я синтетичні барвники та добавки.

Центр експертиз "Тест" вивчив зразки шести томатних паст від торгових марок "Королівський смак", "Господарочка". "Хуторок", "Наш Продукт і К", "Помідора", "Чумак". Лабораторні дослідження показали, що не всі українські виробники випускають томатну пасту, яка б відповідала вимогам вітчизняного і зарубіжного законодавства.

Варто зазначити, що якісна томатна паста повинна містити 25 відсотків сухих речовин, стандарт допускає відхилення в 2% (23-27%). Даним нормам не відповідає продукція торгових марок "Хуторок" (22,5%) і "Господарочка" (21,8%).

У томатній пасті "Наш продукт і К" (23,7%) і "Королівський смак" (23,6%) концентрація сухих речовин знаходиться на межі українських нормативів ГОСТ, але не "вписується" в міжнародні стандарти.

Крім того, експерти виявили в томатній пасті торгових марок "Королівський смак" і "Господарочка" синтетичний барвник "спеціальний червоний AG (Е129)", який небезпечний для здоров'я дітей і дорослих людей з деякими захворюваннями. Тільки дві торгові марки отримали оцінку "відмінно" за якість товару, що випускається. Так, томатна паста від виробників "Чумак" і "Помідора" виявилися повністю відповідними українським і міжнародним стандартам. "Наш продукт і К" за наявність консервантів отримав позначку "погано" за міжнародними нормами, але "відмінно" з української ГОСТу.

"Королівський смак", "Хуторок" і "Господарочка" отримали за результатами експертизи оцінки "погано" і "дуже погано" як за українськими, так і за міжнародними нормами. Дана продукція містить консерванти, барвники і частка сухих речовин в них занижена.

Нагадаємо, раніше українцям розповіли про збільшення частки фальсифікату вершкового масла на ринку країни. Як відрізнити небезпечну підробку від якісного продукту?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ