Today.ua

В Україні змінилися ціни на соняшникову олію через проблеми з поставками

В Україні змінилися ціни на олію. Названо основні причини змін на ринку продовольства. Серед них не останнє місце посідає зростання пропозиції на фоні воєнних дій.

Вартість нерафінованої соняшникової олії в Україні почала знижуватися на тлі швидкого зростання пропозиції. Партії продукту, відправленого на експорт, застрягли на сухопутних кордонах із ЄС. Це сталося через відсутність морського експорту та наявність великих запасів у переробних підприємств.

Експерти зазначають, що зростання пропозиції ніяк не пов'язане з рівнем попиту. Постачання соняшникової олії до країн ЄС залишаються затребуваними, проте порушення логістики і проблеми перевезень, що виникли через це, призвели до того, що в Україні фіксують збільшення пропозиції. Логістичні збої вже позначилися на цінах на олію. У період першої декади квітня 2022 року вартість нерафінованої олії українського виробництва впала в середньому на 9-13% - до 1300-1400 доларів за тонну. У деякі дні ціни знижувалися до рівня 1200 доларів за тонну продукту.

На щастя, дефіциту олії в Україні поки що не очікується. Водночас, аграрії попереджають про скорочення площ вирощування баштанних, цибулі та томатів у поточному році, оскільки основні виробничі регіони потрапили до зони бойових дій.

Нагадаємо, якість соняшникової олії на світовому ринку впала, тому продукт українського виробництва зміниться у ціні найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ