Today.ua

В Україні змінили правила нарахування виплат переселенцям: хто зможе отримати гроші у травні

В Україні змінили порядок нарахування та виплати грошової допомоги особам, які набули статусу внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Стало відомо, хто зберіг право на отримання соцвиплат у травні 2022 року.

Майже три з половиною мільйони українців внесені до Єдиної інформаційної бази внутрішньо переміщених осіб (ВПО) після початку бойових дій в Україні. Близько двох мільйонів громадян України, які були змушені покинути свої будинки та шукати притулку у більш безпечних регіонах країни, оформили такий статус після 24 лютого 2022 року.

За даними Міністерства соцполітики України, усі громадяни, які отримали статус ВПО та мають право на допомогу від держави, отримають відповідні виплати у травні. Тим, хто встигне оформити статус ВПО до кінця квітня, отримають грошову допомогу одразу за два місяці – березень та квітень. Крім того, українці, які безкоштовно дали притулок ВПО у своїх будинках, у травні отримають до 450 гривень за кожну людину як компенсацію за комунальні послуги. Щоб оформити отримання виплат необхідно зареєструватися як сторона, що приймає, і щомісяця оновлювати інформацію про кількість людей і час їх перебування в квартирі.

Нагадаємо, Польща запровадила програму виплати компенсації полякам, які надали притулок у своїх будинках біженцям з України. Які виплати одержують жителі Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ