Today.ua

Українці зможуть включити до страхового стажу періоди роботи без офіційного працевлаштування

У Міністерстві соціальної політики України розробили новий законопроект, який дозволить включити до страхового стажу для отримання пенсії роки, коли людина не була офіційно працевлаштованою.

Як розповіла голова Мінсоцполітики Марина Лазебна, в Україні необхідно терміново міняти законодавство, згідно з яким нараховуються пенсійні виплати. Найближчим часом близько 500 000 українських громадян можуть залишитися без пенсій, оскільки у них немає необхідних 15 років страхового стажу.

"Ми розробили законопроект і відправили його на експертизу в Міжнародну організацію праці, і будемо просувати його далі, тому що чим більше людей залучено в систему соціального страхування чим більше їх працює, тим більше вони мають права на гідну пенсію", - пояснила міністр соціальної політики.

Крім того, Марина Лазебная нагадала, що громадяни України можуть і повинні самостійно контролювати свій стаж. Для цього необхідно створити на сайті Пенсійного фонду власний кабінет, де відображається інформація не тільки про накопичений страховий стаж, а й про розміри внесків. Також на порталі ПФУ можна розрахувати розмір пенсійних виплат.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні мають намір зрівняти в правах всіх пенсіонерів. Розмір пенсій буде у всіх однаковий, офіційний стаж втратить значення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ