Today.ua

Українців переводять на завищені тарифи на газ і погрожують відключити подачу блакитного палива

В Україні побутових споживачів масово переводять на нові підвищені тарифи на газ, які в середньому на 50% дорожче. Більш того, деяким категоріям громадян погрожують повним відключенням від поставок газу, якщо вони не виконають умови.

Багато жителів України напередодні нового опалювального сезону зіткнулися з несподіваною проблемою. Без відома споживачів їх підключають до нових тарифних контрактами на газ, які дорожче на 50%. Підключення є тимчасовим, протягом двох місяців власник домогосподарства зобов'язується укласти договір з новим постачальником газу, інакше подачу блакитного палива йому відключать.

Послуги оператора "останньої надії" (ППН) надаються в автоматичному режимі, без попередження, якщо постачальник газу, з яким у споживача укладено договір, відмовляється виконувати свої зобов'язання. Наприклад, якщо компанія закрилася або прийняла рішення, що здійснювати поставки газу за чинним тарифом їй не вигідно і в односторонньому порядку розірвала контракт.

На послуги ППН автоматично перейде будь-який українець, постачальник якого відмовився виконувати свої зобов'язання (не має можливості постачати газ по вказаним тарифом або ж вирішив, що йому це невигідно). Так, в жовтні ринкова ціна на газ в Україні складе 24,9 гривні за кубометр за умови передоплати і 29,1 гривень за куб за умовами післяплати. Однак більшість постачальників газу надали своїм абонентам річні тарифи за цінами близько 8 гривень за куб.Така ситуація стала причиною того, що багато постачальників газу в Україні почали оголошувати банкрутство.

Нагадаємо, Нафтогаз повідомив про можливість укласти індивідуальні тарифи на газ для деяких категорій населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ