Today.ua

Українцям розповіли, на скільки зростуть тарифи на електроенергію з 1 вересня

Уряд України вирішив відстрочити підвищення тарифів на електроенергію для населення. Крім того, стало відомо, на скільки зросте вартість електрики для побутових споживачів в країні.

Кабінет Міністрів України заявив про намір тимчасово продовжити термін дії механізму ВСО (покладання спеціальних обов'язків учасників ринку електричної енергії для забезпечення суспільних інтересів в процесі функціонування ринку електричної енергії).

Це означає, що впровадження ринкових тарифів на електроенергію для побутових споживачів відбудеться не з 1 серпня, як планувалося раніше, а з 1 вересня 2021 року. Остаточне рішення буде прийнято на найближчому засіданні членів уряду.

Якщо Кабмін затвердить продовження терміну дії ВСО, то до кінця літа поточного року в Україні збережеться тариф на електроенергію 1,68 гривень за кВт-годину. Як стверджують експерти, чинний тариф приблизно вдвічі нижче реальних ринкових цін на електрику. Проте, хоч тариф на електроенергію для населення рано чи пізно підвищать, в Кабміні мають намір створити умови, при яких компанії "Енергоатом" і "Укргідроенерго" будуть стримувати стрімке зростання цін для побутових споживачів.

За даними аналітиків, після скасування дії механізму ВСО в Україні ціни на електроенергію виростуть приблизно до 3-3,5 грн за кВт-годину. Якщо раніше керівництво держави планувало підвищити тарифи на електроенергію для побутових споживачів поступово в кілька етапів до 2023 року, то нинішня ситуація на ринку, коли компанії зазнають багатомільярдних збитків, вимагає прискорити процес.

Як розповів колишній заступник міністра енергетики Юрій Саква, ситуація на українському ринку електроенергії настільки серйозна, що питання виживання стоїть не до 2023 року, труднощі можуть виникнути вже в найближчому опалювальному сезоні.

Нагадаємо, раніше в Міненерго назвали можливий тариф для населення, який планується ввести з 1 серпня 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ