Today.ua

Українцям розповіли, які категорії населення першими переведуть на накопичувальну пенсію

Голова українського Кабміну Денис Шмигаль наполягає на тому, щоб восени 2021 року було прийнято проект документа про накопичувальне пенсійне забезпечення. Якщо закон приймуть, то він вступить в силу з початку 2022 року. Йдеться про законопроект про пенсійне страхування, який допоможе збільшити виплати для українських пенсіонерів до 7 000 гривен на місяць.

Якщо восени поточного року проект закону про пенсії буде прийнятий, то у 2022-му році в Україні запустять перший етап впровадження накопичувальної пенсії. Першою категорією громадян, які будуть здійснювати відрахування на безбідну старість, стануть бюджетники.

Далі, за результатами пілотного проекту будуть проведені необхідні корективи і вже з 2023 року "пенсійний експеримент" поширять на всіх громадян держави. Даний документ був розроблений Мінсоцполітики, глава відомства Марина Лазебна заявила, що найближчими роками в Україні пенсії можна буде рекордно підвищити.

"Середня пенсія зросте з 3,5 тисячі до 7 тисяч. Пенсійні кошти, накопичені за трудове життя, будуть переходити у спадок. Добре, якщо у людини з'явиться можливість мати альтернативні джерела отримання пенсійних виплат", - розповіла Марина Лазебна.

У пілотному проекті пропонується задіяти соціальних працівників, військових, вчителів лікарів, інших представників бюджетної сфери, яких першими переведуть на систему накопичувальних пенсій. З їх заробітних плат щомісяця відраховуватимуть по 2% в новий фонд.

Правда, поки не ясно, яким чином українським бюджетникам вдасться накопичити кошти на гідну пенсію. При середній зарплаті в 10 000 грн в місяць, за рік до фонду накопичувальної пенсії надійде 2400 гривень, а за 20 років - 48 000 гривен.

Виходить, що після виходу на пенсію українці зможуть отримувати доплати за все по 400 гривень щомісяця протягом 10 років. Якщо такі відрахування будуть надходити протягом усього страхового стажу (35 років), то в результаті доплати становитимуть 700 гривень. Ні про яке подвійному підвищенні пенсійних виплат, як стверджували Денис Шмигаль та Марина Лазебна, поки мова не йде.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні зрівняють виплати для всіх пенсіонерів. Страховий стаж більше не має значення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ