Today.ua

Українцям розповіли, що може спровокувати зниження цін на газ найближчим часом

Ситуація з тарифами на газ в Україні незабаром може докорінно змінитися. Ціни на блакитне паливо будуть залежати від поведінки самих українців, які завдяки правильним рішенням можуть вплинути на збільшення конкуренції на ринку, а значить, і на зниження вартості газу.

Координатор житлових програм «Опора» Тетяна Бойко розповіла, що в річному тарифі вартість газу підвищиться від 1 до 3 гривень за кубометр. За попередніми даними, постачальники газу з 1 травня поточного року встановлять тарифи на блакитне паливо в розмірі 8 - 10 гривень за кубометр. Для порівняння, зараз більшість українців платять за тарифом 6,99 грн / куб.м.

У літній період ціна газу на ринку знизиться, впевнена Тетяна Бойко, тому для населення було б вигідніше, якби річні тарифи на газ запустили не навесні, по затвердженим на основі березневих закупівель цінам, а саме влітку.

«Ніхто не знає, як себе поведе ринок, виходячи з прогнозів, ми припускаємо, що краще було б після літнього сезону вводити річний тариф. Важко сподіватися, що в березні буде краще ціна, ніж у липні», - пояснила свою точку зору Тетяна Бойко.

За словами експерта, на вартість газу в Україні також може вплинути поведінка споживачів. Якщо українці почнуть активно йти від газопостачальних компаній із завищеними тарифами, то на ринку виникне висока конкуренція, яка завжди призводить до зниження цін.

Суми в платіжках не зміняться, якщо українські споживачі не будуть шукати більш вигідні для себе пропозиції на ринку і покірно платитимуть за тими тарифами, які їм пропонує їх постачальник.

Дізнайтеся також всі найважливіші нюанси нових річних тарифів на газ, які почнуть діяти з 1 травня 2021 р

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ