Today.ua

Українські біженці у Чехії втратять виплати в 200 євро

Українські біженці перестануть отримувати матеріальну допомогу у 5000 крон (близько 200 євро чи 6200 гривень). Виплати в Чехії припиняться за однієї умови.

Наші співвітчизники перестануть отримувати кошти, якщо держава забезпечила їх харчуванням, житлом та засобами гігієни. Влада прийняла відповідне рішення, щоб не допустити розвитку "дотаційного туризму".

Українські біженці починаючи з другого місяця перебування в Чехії зможуть отримувати лише кошти за місцем постійної реєстрації. Представники влади планують перевіряти, чи справді українці проживають за заявленою адресою.

В уряді Чехії схвалили пропозицію Міністерства внутрішніх справ - забезпечувати українських біженців житлом навіть після того, як у країні в червні завершиться надзвичайний стан.

За законом, програма прийому та допомоги має функціонувати для українських біженців і надалі. Передбачено систему заходів Lex Ukraine. Регіони та муніципалітети Чехії зобов'язали надавати тимчасове житло українцям, а орендодавцям за це за добу платять від 200 до 350 крон.

Чехія після початку нападу Росії на Україну надала біженцям понад 370 тисяч віз тимчасового захисту. Вони дозволяють їм перебувати у країні протягом року, працевлаштовуватися та користуватися державною медичною страховкою.

Понад 70 тисяч українців уже знашли роботу. За даними міністра праці та соціальних справ Мар'яна Юречки, наразі число біженців є значно більшою за кількість актуальних вакансій.

Раніше стало відомо, скільки коштує квартира у новобудові Чехії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ