Today.ua

Україна залишилась без хліба: із країни вивезли на експорт усю продовольчу пшеницю

Українські виробники хлібобулочних виробів забили на сполох, з країни вивезли за кордон практично всю борошномельну пшеницю. Про це розповів генеральний директор Укрхлібпрому Олександр Васильченко.

За словами голови Укрхлібпрому, хлібопекарі вже направили два офіційні листи на ім'я прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля про те, що країна може залишитися без хліба, проте жодної реакції та відповіді поки що не було.

Олександр Васильченко назвав тривожну ситуацію, що склалася, "загрозою продовольчої безпеки", яка з кожним днем стає все помітнішою.

"Я так скажу - ще на початку листопада, коли вивезли вже 13 мільйонів тонн пшениці, 91% (тобто 11,8 мільйона тонн) становила продовольча. Так що я впевнений - на сьогоднішній день всю її вже практично експортували", - заявив експерт.

Крім того, Васильченко нагадав, що за роки незалежності в Україні шість разів переглядали норми державного стандарту щодо якості пшениці. Щоразу влада зменшувала кількісні показники клейковини. В результаті українське продовольче зерно третього класу для виробництва хліба вже не дуже годиться.

Гендиректор Укрхлібпрому прогнозує зростання цін на хлібобулочні вироби, оскільки хлібопекарям доведеться закуповувати муку гарної якості в Туреччині. При цьому борошно як продукт переробки обійдеться значно дорожче, ніж зерно.

Нагадаємо, експерти прогнозують різке зростання цін на хліб в Україні. Соціально значущий продукт харчування подорожчає до 40 гривень та вище.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ