Today.ua

Соціальна допомога замість пенсії: українцям повідомили, як оформити виплати

Українці, яким не вистачає страхового стажу для оформлення пенсії, можуть розраховувати на тимчасову соціальну допомогу від держави. Процедуру її призначення регламентовано Кабміном. Виплати доступні лише тим людям, які мають 15 років страхового стажу.

Соціальна допомога доступна особам, які досягли 65-річного віку. Українці, які мають лише 15 років страхового стажу, мають звернутися до органів соціального захисту населення за місцем прописки або за місцем фактичного проживання. Вони подають заяви та надають такі документи:

У разі якщо тимчасова соціальна допомога оформляється за місцем фактичного проживання пенсіонера, а не за пропискою, до зазначеного списку документів ще потрібно додати довідку про те, що людина не отримує такої допомоги в Управлінні соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Тимчасову соціальну допомогу призначають з дня, що настає після дати досягнення пенсійного віку за умови, що українець звернувся за оформленням виплат не пізніше як за три місяці після досягнення цього віку.

Якщо пенсіонер звернувся пізніше, то він отримає виплату з дня звернення за нею – з дати надання необхідних довідок та документів.

Співробітники управління соціального захисту населення ухвалюють рішення призначити або відмовити пенсіонеру у призначенні соціальної допомоги протягом десяти днів з дня подання заяви. Про відмову українця повідомляють письмово протягом п'яти днів з дня ухвалення рішення.

Нагадаємо, що пенсії в Україні дозволили передавати у спадок, проте для цього є одна умова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ