Today.ua

“Доведеться працювати до 80 років?“: що буде з пенсіями українців, які працювали неофіційно та не мають стажу

Українці, які цього року хочуть вийти на пенсію у 60-річному віці, повинні мати 29 років страхового стажу. З 2028 року стаж має бути не меншим за 35 років. Стало відомо, що робити тим, хто працював чи працює неофіційно.

Як відомо, за відсутності страхового стажу на момент виходу на пенсію українці не отримають пенсій. Вони можуть розраховувати лише на скромну матеріальну допомогу від держави. 40-річна Ганна з Одеси розповіла у соцмережі Facebook, що має стаж лише 3 роки 9 місяців та 10 днів. При цьому жінка працює із 19 років – неофіційно.

"Зрозуміло, що мало хто хоче оформляти співробітників офіційно. Поки що є час, напевно, треба з цим щось робити. Інакше, щоб мати необхідну для пенсії кількість стажу, працювати мені доведеться мало не до 80 років. Підкажіть, що робити у такій ситуації?" - поцікавилася українка.

Незалежний консультант Сергій Коробкін розповів де взяти стаж для пенсії. Він нагадав, що до 2004 року враховувалися навчання в училищі, технікумі та виші, служба в армії, а також декретна відпустка – до трьох років. Після 2004-го до стажу зараховується лише період, за який сплачено страхові внески. Ось чому важливо бути офіційно працевлаштованим.

Інформація про сплату внесків наведена на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Якщо пенсійний вік досягнутий, а стажу не вистачає, його можна докупити – робити внески самостійно. Для цього слід укласти у податковій службі договір добровільного пенсійного страхування.

На даний момент розмір єдиного соціального внеску (22% від мінімальної зарплати) або місяць стажу коштує 1430 грн. Люди таким чином заробляють стаж навіть за відсутності офіційного оформлення на роботі.

"За діючими правилами, ті, хто пенсію собі не заробив, у 65 років замість пенсії можуть розраховувати на соціальну допомогу. Тобто працювати вам доведеться не до 80 років, а, у крайньому випадку, до 65 років, що само собою радує (хоча оптимізм цей, скоріше, іронічний)", - зазначив Коробкін.

Також можна докупити стаж за минулий період. Рік стажу коштуватиме 34 320 грн.

Раніше повідомлялося, чому сотні тисяч українців у серпні залишаться без пенсій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ