Today.ua

Повістки у “Дії“: українцям повідомили про тонкощі цифровізації обліку військовозобов'язаних українців

В Україні триває загальна мобілізація через повномасштабну війну з російськими окупантами. Багатьох цікавить, чи надсилатимуть повістки через державну платформу "Дія". Адвокат Андрій Новак прокоментував ситуацію.

Наголошено, що найближчим часом розсилати військовозобов'язаним українцям повістки через "Дію" не будуть. Наголошено, що йдеться про додаток на смартфоні, через який проводиться комунікація з органами державної влади. Є можливість скористатися певними даними, які представлені у держреєстрах та замовити певні послуги.

Юрист нагадав, що встановлення "Дії" не входить до обов'язків українців і проводиться за бажанням. Організувати вручення повісток через програму буде складно, тому що не можна отримати підтвердження отримання документа. Як відомо, однією з обов'язкових вимог щодо отримання повістки є підпис військовозобов'язаного.

"Громадянин може не заходити до "Дії" тижнями або місяцями. У громадян немає обов'язку стежити за всіма оновленнями та повідомленнями", - пояснив юрист.

Новак підкреслив, що оперативна цифровізація обліку військовозобов'язаних є надзвичайно важливою.

"Відповідним державним органам необхідно повноцінно запустити реєстр військовозобов'язаних резервістів, налагодити систему безпеки цього реєстру. Це плюс і для Центрів комплектування і для самих військовозобов'язаних, тому що їм не доведеться під час будь-яких змін - народження дітей, зміна у стані здоров'я, пенсійний вік - звертатися до військкоматів для уточнення цих даних", – цитує аналітика ТСН.

Нагадаємо, що в Україні внесли зміни до оформлення повісток. Стало відомо, що чоловіки можуть відмовитись від повісток старого зразка.

Раніше стало відомо, що до армії будуть призивати обмежено придатних для служби українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ