Today.ua

Час купувати житло: стало відомо, як зміняться ціни на квартири в Україні після війни

Ціни на квартири в Україні зараз стабільні, проте ситуація зміниться після завершення бойових дій. Економісти вважають, що зараз – оптимальний час для покупки житла.

Президент Асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піта проаналізував ситуацію, що склалася на ринку. Наголошено, що кількість пропозицій об'єктів зменшилася порівняно з довоєнним періодом. Він спрогнозував, що сезонний фактор незабаром вплине на ситуацію - очікується підвищення попиту на заміську нерухомість.

При цьому експерт наголосив на перевагах українців. Вони залишилися незмінними: максимальний попит мають об'єкти на вторинному ринку – в яких вже є ремонт. Також цікавляться недорогим соціальним житлом.

Піта вказав на незначний відсоток тих покупців, які готові інвестувати в квартири на первинному ринку – у новобудовах. Усі зараз чекають на державні програми з іпотеки або компенсації за пошкоджене чи втрачене житло.

Що буде з цінами на квартири після війни

Аналітики прогнозують пожвавлення на ринку навесні. Ціни можуть зрости, але не в усіх регіонах країни. Підвищення вартості квадратних метрів очікуються в обласних центрах, де житло різко подешевшало після 24 лютого – Дніпра, Харкова та Миколаєва. Після війни нерухомість також подорожчає.

"Але не варто хвилюватися, вони все одно будуть нижчими за довоєнні показники", - цитує представника АФНУ "24 Канал".

Раніше повідомлялося, що у Києві з'явилися доступні однокімнатні квартири: житло можна купити за ціною від 17 тисяч доларів.

Також стало відомо про продаж дешевих будинків у Межигір'ї – їхня вартість становить від 5000 доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ