Today.ua

Поліетиленові пакети в магазинах з 10 грудня коштуватимуть від двох гривень

Українці встигли звикнути до безкоштовних поліетиленових пакетів у магазинах та супермаркетах. Проте з 10 грудня 2021 року в Україні набирає чинності закон, який повністю змінить підхід до торгівлі.

Покупцям в Україні доведеться відвикати від безкоштовних поліетиленових пакетів у магазинах, у яких так зручно складати фрукти, овочі та інші продукти харчування. З 10 грудня доведеться за кожен такий пакетик заплатити щонайменше дві гривні. Безкоштовно продавці супермаркетів та невеликих торгових точок зможуть пропонувати своїм покупцям для фасування продуктів біорозкладні пакети.

Виконуючий обов'язки міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Руслан Стрілець зазначив, що заборона на безкоштовні поліетиленові пакети поширюється не лише на магазини, а й на аптеки, кафе, ресторани та всю сферу послуг. Деякий час, до 2023 року, в Україні буде дозволено упаковку у надтонкі пакети (до 225х345х450 мм) свіжої риби, м'яса, сипучих продуктів та льоду. Потім заборонять і їх, продавцям дають час вигадати альтернативні варіанти пакування цих продуктів для покупців. Мінімальні ціни на поліетиленові пакети має затвердити Кабмін.

Очікується, що пакети без ручок та бічних складок коштуватимуть не менше 2 гривень за штуку. Вартість пакетів з ручок з бічними складками або з ручками без бічних складок встановлять від 2,5 гривень, а якщо пакет має і бічні складки, і ручки, то його ціна перевищить 3 гривні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні штрафуватимуть за пластикові пакети. Новий закон змусить українців берегти екологію, але вимагатиме великих витрат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ