Today.ua

Пенсія за кордоном: українцям розповіли, як оформити отримання виплат

Громадяни України можуть одержувати пенсію за кордоном. Підставою для виплат є українське законодавство та ратифікація двосторонньої угоди про пенсійні виплати.

Українці, які деякий час працювали за кордоном, або планують переїзд до інших країн, мають можливість отримувати пенсії за новим місцем проживання. Проте далеко не всі країни світу надають таку можливість вихідцям з України.

Багатостороння Угода про гарантії прав громадян держав Україна підписала з деякими країнами СНД: Вірменією, Білоруссю, Казахстаном, Киргизстаном, Росією, Таджикистаном, Туркменістаном.

Двосторонні міжнародні договори про пенсійне забезпечення громадян Україна ратифікувала з Азербайджаном, Болгарією, Грузією, Іспанією, Естонією, Латвією, Литвою, Молдовою, Польщею, Португалією, Словаччиною та Чехією. Крім того, держава Україна взяла на себе функцію виконання зобов'язань колишнього СРСР у рамках міжнародних договорів, які були укладені з Угорщиною, Монголією та Румунією. Німеччина та Ізраїль дані договори поки що не ратифікували.

На території цих держав українці можуть оформити пенсійні виплати з урахуванням українського стажу. Також є можливість отримувати пенсії в Україні на підставі закордонного стажу, який був зароблений у країнах, що підписали з Україною відповідні договори.

Нагадаємо, в Україні пенсії зростуть до 8000 гривень. Коли та кому підвищать пенсійні виплати?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ