Today.ua

“Вони не працюють“: у Верховній Рад запропонували відмінити пожиттєві пільги для військовослужбовців

У Верховній Раді запропонували скасувати довічні пільги для військовослужбовців. Автором ініціативи виступила депутат Галина Третьякова, яка вважає, що систему підтримки ветеранів з використанням грошей із держбюджету треба актуалізувати та трансформувати.

В Україні замість звичних пільг для військовослужбовців можуть з'явитись спеціальні стипендії після демобілізації. Їх виплачуватимуть упродовж двох-трьох років. Про це заявила голова комітету ВРУ з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

У ВРУ запропонували скасувати пільги для військовослужбовців

Народна обраниця повідомила, що необхідність змін пов'язана з економією. За словами Третьякової, йдеться про надто велике навантаження на державний бюджет України.

"Існує велика проблема з пожиттєвими пільгами учасників бойових дій, які у свій час передбачили політики в чинному законодавстві без урахування спроможності державного бюджету. Низка цих пільг не працює", - зазначила політик.

Депутат ВРУ вважає необхідним реформування системи підтримки ветеранів, щоб вона відповідала потребам. Запропоновано зміну самої концепції допомоги колишнім військовослужбовцям. Натомість пільг – призначити стипендії від держави, які стануть доплатою до основного доходу захисників Батьківщини.

Розмір стипендій

Галина Третьякова вважає, що розмір стипендій має залежати від терміну служби, кількості виконаних завдань та посади, яку обіймав боєць у період війни.

Зазначено, що у військовослужбовців потрібно дізнатися про те, на яку підтримку держави вони розраховують – житло, фінанси, реабілітацію, відпустку, сприяння здобуттю економічної незалежності.

Депутат також уточнила, що учасники бойових дій після демобілізації зможуть розраховувати на відпустку тривалістю щонайменше 2-3 місяці зі збереженням середнього розміру зарплати.

Нагадаємо, що військовослужбовці ЗСУ днями отримали перші мобільні лазні: вони можуть прийняти душ і випрати одяг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ