Today.ua

Мобілізація в Україні: чоловікам дозволять виїжджати за кордон за декількох умов

В країні продовжується мобілізація чоловіків, тому їм заборонили виїжджати за кордон. Стало відомо, що військовозобов'язаним незабаром можуть дозволити залишати Україну за декількох умов.

Верховна Рада розглядає два законопроекти - №9074 та №9075, в яких запропоновано зняти заборону на виїзд за кордон чоловіків за попереднього узгодження з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

Скасування обмежень стосується спортсменів, студентів та інших громадян, які не підлягають мобілізації. Їм дозволять перетинати кордон за умов військового періоду. Проте громадяни повинні зобов'язатися повернутися до України не пізніше строку, протягом якого їх не можуть призвати до армії, або протягом 30 днів з моменту виїзду.

Спортсмени та інші військовозобов'язані чоловіки, які збираються виїжджати з України для участі у міжнародних спортивних заходах, мають надати лист-підтвердження. Вимога пов'язана з тим, що багато українців намагаються уникнути мобілізації під виглядом студентів чи спортсменів.

Терміни повернення на Батьківщину можуть бути збільшені – у законопроектах зазначено низку поважних причин для цього. Серед них аварії, катастрофи, стихійні лиха, лікування у стаціонарі та інші.

У разі неможливості своєчасного повернення  громадяни мають надати офіційне пояснення та підтвердження обставин. Такі причини не повинні мати негативних наслідків для військовозобов'язаних чоловіків. Остаточне рішення ухвалять парламентарі.

Раніше українським чоловікам повідомили, що робити, якщо під час мобілізації їх насильно забирають до військкомату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ