Today.ua

Влітку ціни на газ в Україні залишаться високими через прив'язку до спекулятивних котирувань

Прем'єр-міністр України Денис шморгає прогнозує зниження тарифів на газ для населення в літні місяці. Однак цей прогноз оскаржують, оскільки в країні не враховується газ власного видобутку та до сих пір чітко не визначений внутрішній індикатор для базового визначення цін на газ в місячному або річному тарифному плані.

Експерт з енергетики Геннадій Рябцев розповів, що громадянам України не варто сподіватися на зниження тарифів на газ в літні місяці. Щоб це сталося, уряду країни необхідно для початку розробити методику розрахунку цін на блакитне паливо і створити внутрішній індикатор, який послужить базою для визначення вартості ресурсу. Тільки так можна буде досягти зниження цін на газ для побутових споживачів.

"Але у нас поки ціни прив'язані до зовнішніх спекулятивних котируваннь. Плюс в тариф закладено всі цінові ризики, пов'язані зі зміною цих спекулятивних котирувань протягом усього наступного року. Тобто ціни на газ в Україні визначаються не по співвідношенню попиту і пропозиції всередині країни, а прив'язані до котирувань на європейських газових хабах - віртуальних точках продажів", - пояснив експерт в області енергетики.

За словами Рябцева, сервер знаходиться десь в Нідерландах, Австрії або Німеччині, доступ до нього мають трейдери, саме вони купують і перепродують певні обсяги газу. Крім постачальників і споживачів газу на даному ринку присутня велика кількість спекулянтів. У підсумку, середня вартість всіх укладених угод стає вищою за фактичні ринкові ціни природного газу. Саме це і є причиною того, що українці платять за газ за непомірно високими тарифами.

Близько двох третин споживаного в Україні газу видобуто у власних надрах, але при формуванні тарифів це ніяк не враховується.

"Чомусь вважається, що весь газ купуємо на європейських газових хабах і потім його транспортуємо в Україну. Але цього немає. У нас дві третини внутрішнього видобутку. Також жодним чином не враховується наявність газу в сховищах. А все це - повноваження уряду. Кабмін визначає методику або НКРЕКП за відповідним дорученням. Тому вимагати від компаній знизити влітку ціну - це просто смішно", - упевнений експерт.

Нагадаємо, раніше новий глава Нафтогазу перерахував три кроки, які дозволять знизити вартість газу для населення України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ