Today.ua

Курс долара в Україні продовжить зростати: в Нацбанку назвали причини ослаблення гривні

У Національному банку розповіли, як найближчим зміниться курс долара і гривні в Україні. Чи можливе повторення в поточному році ситуації 2019 року на валютному ринку?

Глава НБУ Кирило Шевченко впевнений, що для зміцнення гривні в даний час передумов поки немає, тому очікувати швидкого падіння курсу долара не варто.

«Поки ми не бачимо можливості повторення курсової динаміки 2019 року в 2021 році», - зазначив глава Нацбанку.

Справа в тому, що до зниження курсу долара США по відношенню до гривні може привести тільки наявність пропозиції іноземної валюти на внутрішньому ринку. В 2021-му році цього не очікується, оскільки з початку року інвестори-нерезиденти виявляють дуже стриманий інтерес до українських ОВДП (на відміну від 2019 р, коли на ринку спостерігався справжній ажіотаж на українські облігації).

Крім того, завдяки поступовому відновленню економіки після важкого 2020 року, в НБУ прогнозують пожвавлення туризму, що тільки підвищить попит на іноземну валюту в Україні.

На зміцнення гривні чинять значний вплив досить високі ціни на метал, агропродукцію, руду, проте поки цього недостатньо для зниження курсу долара.

Нагадаємо, раніше Міжнародний валютний фонд спрогнозував курс долара в Україні на найближчі п'ять років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ