Today.ua

Курс долара в серпні кардинально зміниться: до чого готуватися українцям

На українському валютному ринку сформувалися три причини, які змінять курс долара в серпні 2021 року. Період падіння національної гривні зміниться стабільністю і зміцненням.

За даними аналітиків, період зниження курсу української гривні в серпні поточного року зміниться значним зміцненням. Долар США вже з 3 серпня різко змінив тенденцію зростання і повернувся до падіння. У перших числах останнього місяця літа курс американської валюти торгується на міжбанку по 26,83-26,85 гривень.

"Спекулянтам за останній час не дуже вдавалося розгойдати курс. Попит і пропозиція щодо врівноважені, а фактор літнього затишшя кілька згладжує загострення пристрастей на міжбанку. Тому сьогодні вони продовжать в основному працювати в форматі "в дві сторони". При такому сценарії торгів Нацбанку не буде особливої потреби виходити на ринок, і він постарається залишитися тільки спостерігачем", - впевнені українські фінансові експерти.

У серпні 2021 року на курс долара США в Україні будуть виявляти потужний тиск три головні чинники:

  1. компанії-експортери будуть купувати гривню на виплату зарплат за липень, орендні платежі, закупівлю сировини;
  2. імпортери, а особливо постачальники енергоресурсів, будуть купувати валюту, щоб закупити нові товари на найближчий час. Наближається збиральна кампанія, попит на енергоресурси з боку аграріїв вже почав зростати;
  3. міністерство фінансів України в серпні проведе аукціон з розміщення ОВДП. Планується продаж гривневих облігацій з обмеженням по 3 млрд гривень кожних і без обмеження.

Варто зазначити, що в липні 2021 року українська валюта зміцнювалася до долара 8-ий місяць поспіль - з грудня 2020 року. В середині літа долар подешевшав з 27,18 до 26,89 гривень, а з початку поточного року американська валюта втратила в ціні по відношенню до гривні 4,9 відсотка. Євро за останній рік подешевшав на 8,1 відсоток.

Нагадаємо, раніше експерти розповіли, коли українцям буде вигідно перевести гривневі накопичення в долар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ