Today.ua

“Нафтогаз“ може повністю відмовитися від імпорту газу: названо умови

Глава «Нафтогаз України» Андрій Коболєв розповів про плани компанії відмовитися від закупівлі природного газу для заповнення підземних сховищ країни.

У підземних сховищах газотранспортної системи України на даний момент зберігають значні обсяги газу приватні компанії, що належать зарубіжним та українським власникам.

«Якщо ці компанії залишаються в підземці, то функція наповнення ПСГ (підземних сховищ газу) і збереження тиску для зимового періоду буде виконуватися ринком. Якщо вона не буде виконуватися ринком, то нам доведеться йти до акціонера і говорити з ним про те, хто її виконує. Теоретично це функція нового оператора ГТС балансувати ринок природного газу ... Наскільки підземка в цій ситуації стане фінансово нашим або їх (Оператора ГТС) зобов'язанням, це і визначить, будемо ми купувати газ чи не будемо», - розповів про принципи роботи газотранспортної системи України Андрій Коболєв.

Якщо «Нафтогаз» прийме рішення про закупівлю певних обсягів газу, то заздалегідь про це компанія повідомляти не буде, щоб не провокувати ажіотаж на ринку і не стимулювати зростання цін.

Нагадаємо, раніше в «Нафтогазі України» розповіли, чому в новому річному тариф на газ не вийшло встановити ціну в розмірі 6,99 гривень за один кубометр блакитного палива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ