Today.ua

Київстар, lifecell та Vodafone повідомили, що буде з тарифами на мобільний зв'язок найближчим часом

В Україні через повномасштабну війну серйозно постраждали об'єкти критичної інфраструктури, зокрема вежі мобільного зв'язку. Кількість операторів зменшилась. Київстар, lifecell та Vodafone повідомили, що буде з тарифами найближчим часом.

З'ясувалося, що Vodafone та lifecell вже підвищили вартість послуг для своїх абонентів, а Київстар планує зробити це найближчим часом.

Київстар

Компанія переглянула умови деяких тарифних планів, щоб продовжувати відновлювати інфраструктуру та розвивати послуги зв'язку. Представники національного мобільного оператора повідомили про рішення змінити у грудні умови архівних тарифних планів, які були запроваджені понад два роки тому. Їх використовують лише 20% абонентів. Вони отримають у рахунок абонплати більше хвилин на дзвінки та мегабайт мобільного трафіку. При цьому для більшості клієнтів тарифи не зміняться.

Київстар спрогнозував подальше зниження абонентської бази. За оцінками експертів, до кінця року воно може сягнути 12%.

lifecell

Представники компанії найближчим часом не планують підвищувати тарифи на мобільний зв'язок. Однак вони не знають, як довго зможуть утримувати ціну на колишньому рівні. В останні два місяці зросли витрати через підтримку роботи базових станцій на генераторах. Збитки, заподіяні компанії внаслідок бойових дій, можна буде оцінити лише після деокупації всіх територій.

Відзначено, що зростання курсу валют впливає на вартість техніки та обладнання для ремонту. Також подорожчали логістика та паливо для доставки, виїздів на ремонти та заправки генераторів. lifecell цього року вже підвищував деякі тарифи. Влітку вартість пакету послуг "Смарт Лайф 2020" зросла зі 150 до 180 грн.

Vodafone

Кілька місяців тому Vodafone підвищив деякі тарифи – у середньому на 15–40 грн. Вартість пакету послуг Joice подорожчала зі 120 до 135 грн, а SuperNet Start – зі 125 грн до 145 грн. Абонентам надали більше хвилин на дзвінки по Україні та гігабайт для використання мобільного інтернету.

Суму збитків від руйнування мережі в компанії оцінили у 2 млрд грн. При цьому витрати продовжують зростати, а прибутковість бізнесу – падати.

Раніше українцям повідомили, як працюватиме мобільний зв'язок в разі блекауту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ