Today.ua

Кабмін затвердив категорії громадян, яким значно скоротять розміри грошової допомоги

Український уряд ухвалив рішення структурувати щорічні виплати деяким категоріям громадян, але при цьому розміри грошової допомоги істотно скоротять.

Нова постанова Кабінету міністрів України передбачає внесення змін до законодавства про грошові виплати ветеранам, інвалідам війни, учасникам бойових дій. Якщо раніше, напередодні Дня Перемоги (9 травня) ветеранам виплачували грошову допомогу в розмірі від 3 до 10 мінімальних пенсій (близько 1800 грн), точну суму визначали влади в регіонах. То тепер буде чітко прописано, кому, скільки і коли будуть нараховані виплати від держави.  Суми допомоги будуть істотно урізані.

Варто врахувати, що за фактом ветерани та учасники бойових дій з інвалідністю, отримували часто мінімальну допомогу, на збільшення виплат була надія, оскільки це прописано в законі. Тепер "стелю" приберуть, розміри держдопомоги стануть однаковими для всіх регіонів.

Так, УБД (учасники бойових дій), які втратили працездатність, будуть отримувати одноразову допомогу в розмірі 85% прожиткового мінімуму. Ветерани з інвалідністю 1 групи раз на рік отримають по 255% від прожиткового мінімуму (4700 гривень), 2 групи - 225% (4,2 тисячі), 3 групи - 195% (3600). Колишнім в'язням концтаборів та учасникам війни щорічно будуть додатково нараховувати по 35% від прожиткового мінімуму (близько 650 гривень). Вдовам ветеранів нададуть допомогу в розмірі 55% від прожиткового мінімуму (близько 1000 гривень).

Разові виплати грошової допомоги від держави будуть перераховувати на пенсійний рахунок і видавати разом з пенсією.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні скасують соціальні пільги на оплату комунальних послуг та уріжуть субсидії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ