Today.ua

Ажіотаж навколо малини: які ціни на ягоду пропонують у різних регіонах України

Сезон малини у розпалі, на ринок почала надходити ягода із західних областей України. З'ясувалося, які ціни пропонують на малину на початку липня. У різних регіонах країни вони суттєво відрізняються – майже вдвічі.

На даний момент виробники малини із центральних областей України стикаються з проблемами її реалізації. Відпускні ціни на ягоду розпочинаються від 80 грн/кг.

У західному регіоні спостерігається протилежна ситуація. Садівники розпочали масові збори ягоди, і вона надходить у продаж по 90-130 грн/кг. Таку значну різницю у ціні аналітики пояснюють високим попитом переробних підприємств. Вони переважно знаходяться саме у західних областях.

Виробники центральних регіонів України майже позбавлені можливості продавати ягоду на переробку. Це з тим, що малина – продукт, який швидко псується. До того ж у країні спостерігається подорожчання логістики. Велика конкуренція у цьому сегменті ринку не дозволяє продавцям збільшити відпускні ціни до тих, що пропонують у західних регіонах країни.

Експерти дали невтішний прогноз. Закупівельна ціна зараз – на рівні 60 гривень, а буде ще вищою. За їхніми словами, до кінця місяця малина подорожчає до 230 гривень та більше. В цілому, українці стали менше купувати цю ягоду порівняно з минулим роком.

Нагадаємо, яка вартість малини у супермаркетах – там спостерігаються рекордні позначки. Також стало відомо, які ціни встановлені на смородину та черешню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ