Today.ua

Антибіотики в Україні не можна буде купити без рецепту: коли вводять заборону

Українці незабаром почнуть отримувати електронні рецепти для покупки антибіотиків. Це перший крок для вирішення проблеми неконтрольованого вживання медикаментів та впровадження електронного рецепту на всі рецептурні препарати.

У прес-службі МОЗ повідомили, що заборона на вільну реалізацію антибіотиків почне діяти вже з 1 серпня. Регулювання відпустки антибіотиків через введення електронного рецепту – одне з рішень, що дозволить відстежувати інформацію про призначення та обсяги використання антибіотиків в Україні. Також це пов'язано з необхідністю протистояти антибіотикорезистентності, внаслідок якої інфекції стають стійкими до ліків.

Нововведення розпочне роботу в рамках перехідного періоду у медустановах, що працюють з електронною системою охорони здоров'я. Якщо заклад охорони здоров'я не підключений до ЄСОЗу, лікар випише паперовий рецепт.

Електронні рецепти будуть видавати всі лікарі, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Необхідною умовою є реєстрація у електронній системі охорони здоров'я. Пацієнти зможуть пройти її, зареєструвавшись у системі на прийомі у медика або під час укладання декларації із сімейним лікарем.

Заступниця міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич повідомила, що пацієнт на перехідному періоді пацієнт зможе купити потрібний препарат за рецептом у будь-якій аптеці. Він самостійно вибиратиме торгову назву препарату, яка містить призначений антибіотик, орієнтуючись на свій бюджет.

Перехідний період триватиме до кінця цього року. Далі заплановано повноцінний запуск електронних рецептів на антибіотики.

Раніше повідомлялося, що в Україні вирішили легалізувати каннабіс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ