Today.ua

Розрив буде суттєвим: експерти спрогнозували курс долара у банках до кінця серпня

Курс долара в Україні на чорному ринку за вихідні знизився на кілька копійок. У понеділок, 22 серпня, американська валюта в середньому коштує 40 гривень за долар при купівлі та по 40,85 гривні за долар у продажу.

За даними Мінфіну, до п'ятниці, 26 серпня, безготівковий долар перебуватиме в межах 36,56 – 36,93 грн., готівка в банках коштуватиме від 38,30 грн. до 41,55 грн., а долар в обмінниках – від 40,35 грн. до 41,30 грн/долар.

Експерти фінансового ринку прогнозують, що, як і всі минулі тижні, розрив між котируваннями готівкового ринку та міжбанку залишиться суттєвим, а сам по собі цей показник вказуватиме на реальний стан усього валютного ринку України.

Офіційний курс НБУ залишається на рівні 36,57 грн/долар. Якщо різниця між міжбанківським та готівковим ринком перевищуватиме 6-7 гривень і більше, можна з упевненістю очікувати від Нацбанку чергового перегляду офіційного курсу долара у бік його зростання, очікують експерти. Деякі економісти налаштовані ще песимістичніше. Вони вважають, що ситуація з курсом безпосередньо залежить від ситуації на фронті, і якщо ЗСУ звільнять окупований Херсон і не дозволять рашистам забрати частину Донецької області, то гривня залишиться стабільною. Якщо цього найближчим часом не станеться, то долар може підскочити до 43 грн.

Раніше з'явився ще більш несприятливий прогноз щодо вартості валюти, згідно з яким долар злетить до 120 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ