Today.ua

Нові ціни на електроенергію: українцям розповіли, як довго будуть діяти знижені тарифи

Українцям встановили нові тарифи на електроенергію, які будуть діяти з 1 жовтня 2021 року. Кабмін запропонував громадянам кілька видів тарифікації за електроенергію, які будуть залежати від обсягу спожитої електрики. Встановлені ціни нижчі за ті, які очікували побачити українці.

Для споживачів, які використовують до 250 кВт в місяць, тариф на електроенергію становитиме 1,44 грн / кВт-год. Для тих, хто використовує в місяць більше 250 кВт, ціна за електроенергію буде вище - 1,68 грн / кВт-год. Крім того, 1,68 грн за кВт-годину будуть платити також жителі гуртожитків і колективні побутові споживачі. Дані тарифи будуть діяти в Україні до 30 квітня 2022 року.

При цьому, пільгова ціна на електрику в розмірі 90 копійок за перші 100 кВт-годину остаточно скасована і в новій тарифікації не враховується. Для споживачів з багатотарифним способoм обліку в залежності від часу використання буде застосовуватися коефіцієнт за фіксованою ціною.

Так, по двухзoнним лічильникам в нічний час (з 23:00 до 7:00) коефіцієнт складе 0,5 фіксованої ціни. За трьоххзoнними тариф складе 1,5 фіксованої ціни в години максимального навантаження енергосистеми (з 8:00 до 11:00 години і з 20:00 до 22:00 години) і 0,4 фіксованої ціни в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23:00 до 7:00). В інші періоді часу вартість електрики буде розраховуватися за фіксованим тарифом.

Раніше повідомлялося, що через зниження тарифу на електроенергію для населення енергетикам доведеться підвищити тарифи для промислових споживачів. За рахунок цього виростуть ціни на промислові товари і продукти харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ