Today.ua

Неофіційно працевлаштовані українці ризикують залишитися без пенсії: названо умови отримання виплат

Кожен п'ятий громадянин України може втратити право на отримання пенсії через те, що працює неофіційно та не сплачує податки. Вже через шість років виходити на пенсію у 60 років буде нікому. Про це заявила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Згідно з новим законодавством, у 2027 році для того, аби вчасно отримати пенсію, українцям потрібно буде мати мінімум 35 років стажу для чоловіків і 30 років для жінок. Всі, хто зараз працює неофіційно, ці вимоги виконати не зможуть, тому приблизно 45% українців у віці 60 років не матимуть права на пенсійне забезпечення, заявила Денісова.

Нові вимоги про наявність необхідного стажу для отримання пенсійних виплат поставлять українців у скрутне становище. Адже працюючи неофіційно, вони ризикують залишитися взагалі без пенсії.

За словами омбудсмена, щоб цього не сталося,  важливо проводити роз'яснювальну роботу щодо наслідків неофіційного працевлаштування.

Галузями, в яких українці найчастіше отримують заробітну плату в "конвертах" є сільське господарство, торгівля та будівництво. Але і в інших сферах вистачає неофіційно працевлаштованим. Наразі в Україні за офіційними даними кожен п'ятий українець працює неофіційно.

Нагадаємо, як пенсіонерам нараховуватимуть накопичувальні пенсії на першому етапі впровадження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ