Today.ua

Нафтогаз розкрив вартість газу для наступного опалювального сезону

Компанія Нафтогаз уже почала скуповувати та акумулювати валюту на закупівлю газу для наступного опалювального сезону. При цьому стала відома вартість газу, на яку розраховують у Нафтогазі. За прогнозами, вона становитиме близько 850 доларів за тисячу кубометрів. У національній валюті це буде майже 24 гривні за кубометр – за теперішнім курсом.

Про плани на закупки та про вартість газу для наступного опалювального сезону розповів заступник голови Нацбанку України Юрій Гелетій.

Він каже, що для нормального проходження наступного опалювального сезону Нафтогаз має імпортувати близько 8 млрд кубометрів газу. За ціною 850 доларів за тисячу кубометрів компанії доведеться сплатити за цей обсяг майже 7 млрд доларів.

Якби Нафтогаз взявся скуповувати всю потрібну суму в один момент, це могло би спричинити неабиякі тектонічні процеси на вітчизняному ринку валют. Тому краще накопичувати долари поступово. Тому компанія НАК вже тепер взялася за скупку валюти під майбутні закупи. Отже, великих потрясінь на валютному ринку наразі чекати не варто.

"Це питання ми, безумовно, розглядаємо і перебуваємо у контакті з колегами із НАК Нафтогаз України. Я не думаю, що будуть якісь суттєві потрясіння", - розповів топ-менеджер Нацбанку.

Незважаючи на такі великі витрати на закупівлю імпортного газу, це не має стати критичним для платіжного балансу України. Адже імпортні закупки газу та інших енергоносіїв відбуватимуться  на тлі експортних надходжень від інших галузей української економіки.

Зокрема, держава покладає великі надії на аграріїв, які вже не перший рік успішно експортують вирощену сировину.

"Багато в чому зростання імпорту в нашому платіжному балансі за рахунок газу та інших енергоносіїв перекриватиметься високими надходженнями від експорту зернових, олійних, адже цінова кон’юнктура на цих товарних ринках залишається дуже сприятливою", – розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Крім того, в НБУ сподіваються на збільшення валютних надходжень від українських заробітчан та від заробітків спеціалістів IT-галузі, які переважно працюють на закордонних замовників і отримують зароблене в доларах.

Нагадаємо, у Нафтогазі розповіли, чому багатьом українцям приходять платіжки за газ із неіснуючими боргами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ