Today.ua

Мобілізація в Україні: які штрафи виписують призовникам за неявку до військкомату

Мобілізація в Україні триває до 20 травня, і повістки видають усім чоловікам віком від 18 до 60 років. Після отримання повістки громадянин зобов'язаний з'явитися до військкомату для перевірки особистих даних. За ігнорування повістки під час військового стану у нашій країні передбачено адміністративна і кримінальна відповідальності.

Після того, як ви приходите до військкомату за повісткою, вас спочатку поставлять на облік, уточнять особисті дані і швидше за все відпустять додому. Потім прийде повістка для проходження медкомісії, і лише після висновку лікарів про те, що людина справді підлягає мобілізації, її можуть направити на військову службу.

За неявку у військкомат за відсутності поважних причин українським законодавством передбачено адміністративну чи кримінальну відповідальність.

Коли можна отримати штраф

Кримінальна відповідальність загрожує тим громадянам, які проігнорують повістки втретє та вчетверте. Якщо чоловік пройшов медкомісію, і його офіційно визнали придатним до військової служби, але він не з'явився у військкомат, покарання буде у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Раніше повідомляли, що суди почали карати українців за ухилення від мобілізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ