Today.ua

Курс євро до долара впав до 20-річного мінімуму: названо наслідки різкого падіння валюти

Європейська валюта на фоні війни в Україні дуже дестабілізувалася. Після того, як Росія перекрила газопровід до Європи, курс євро опустився до мінімуму за останні 20 років.

За даними агентства Reuters, курс євро до долара знизився за останній тиждень на 0,5%. Один євро на азіатських валютних ринках змінюють сьогодні на 0,9901 долара, за фунт стерлінгів дають 1,1458 долара.

На динаміку валютних курсів вплинуло призупинення постачання газу до Європи трубопроводом "Північний потік-1" на невизначений термін. У цей же час "Велика сімка" схвалила план встановлення цінової стелі на російську нафту.

Ціни на нафту були підтримані очікуваннями зростання цін на газ у Європі. Зрештою, Німеччині необхідно буде скоротити споживання природного газу на 15%, щоб газосховища не спустошувалися. Однак навіть при заповненні сховищ на 95% його вистачить лише на 2,5 місяці, вважають аналітики. Міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс заявила 4 вересня, що в перший тиждень свого перебування при владі вона вживе негайних заходів для вирішення проблеми зростання рахунків за електроенергію та збільшення постачання енергії, якщо її призначать новим прем'єр-міністром у понеділок.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн у свою чергу запропонувала запровадити цінову стелю для російського природного газу.

За оцінкою аналітиків, несприятлива геополітична ситуація насамперед впливає на європейські валюти, на фоні яких долар США залишається надійним платіжним засобом.

Фунт стерлінг впав по відношеннию до долара до мінімуму, починаючи з 1985 року. Ослаблення фунта обумовлено погіршенням економічної ситуації у Великій Британії у зв'язку зі стрибком цін на енергоносії. Ситуацію посилює невизначеність щодо політики майбутнього прем'єр-міністра. Проте вже 5 вересня будуть оголошені результати голосування та названо ім'я того, хто далі візьме під свою відповідальність економіку Британії.

Раніше повідомлялося, що у 2023 році курс долара в Україні досягне позначки 50 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ