Today.ua

Гречка в Україні продовжує дорожчати: скільки буде коштувати крупа до кінця 2021 року

Гречка в Україні до кінця 2021 року подорожчає ще на третину. Такий прогноз зробили в Міжнародній асоціації гречки. Зростання цін пов'язане зі зменшенням виробництва вітчизняної гречки і збільшенням імпорту крупи.

За словами директора Міжнародної асоціації гречки Сергія Громового, 50% відсотків гречки, яку на сьогоднішній день споживають українці, везуть з Росії, а на вітчизняному ринку з кожним роком все більший дефіцит крупи.

З початку 2021 року гречка в Україні подорожчала на 16%. В середньому кілограм крупи зараз коштує 50 грн. Ціни залежить від виробника. На думку економіста, якщо аграрії піднімуть вартість гречки, то українці звернуть увагу на інші крупи. Адже, крім гречки, українці з'їдають в рік 20 млн тонн різного типу зернових.

Цього року фахівці прогнозують валовий збір гречки в Україні на рівні 100 тисяч тонн. Однак річна потреба нашої країни в гречаній крупі складає близько 180 тисяч тонн. Тобто, ми не доберемо майже половину від потреби. При таких умовах вже на початку наступного року агровиробники почнуть притримувати свій товар на весну, і гречка, відповідно, зросте в ціні. Кілограм гречки може здорожчати до 70-80 грн / кг.

Раніше повідомлялося, що незважаючи на рекордний урожай зерна хліб в Україні до кінця року подорожчає на 25%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ