Today.ua

Дві газові компанії зможуть гарантувати українцям фіксовану ціну на газ: чому у інших постачальників зміняться тарифи

З 1 травня українці переходять на фіксовані річні газові тарифи. Газові компанії в кінці квітня оголосили свої тарифи, і у громадян був час з ними ознайомитися. Незважаючи на те, що вартість газу в цих тарифах не повинна змінюватися протягом року, експерти переконані, що тільки дві компанії зможуть стримати свою обіцянку. Всі інші будуть залежати від світових котирувань, які важко передбачити.

На сьогоднішній день найдешевший газ в річному тариф пропонує "Нафтогаз" - по 7,96 грн/кубометр. Така ж ціна у групи "Регіональна газова компанія" (РГК) Дмитра Фірташа, оскільки підприємство підписало угоду про постачання газу від "Нафтогазу". Ці дві компанії можуть спрогнозувати обсяги купівлі газу споживачами, і знають закупівельну ціну, так як "Нафтогаз" мінімально залежить від світових котирувань. А от всі інші ризикують розчарувати клієнтів і протягом року підвищити ціни.

Зараз більшість компаній пропонують газ за середньою ціною 10 грн/кубометр. Споживачі можуть змінити свого постачальника в будь-який момент і перейти в той же "Нафтогаз". Такими темпами "Нафтогазу" вдасться досягти своєї мети і захопити 30% ринку побутових споживачів. Спільно з компанією Фірташа у них на двох буде 80% ринку, що вже є абсолютною монополією.

Кількість заявок на підключення до "Нафтогазу" вже росте. Найбільша кількість заявок надходить зараз від користувачів з Одеської, Закарпатської та Тернопільської областей. У порівнянні з річними тарифами на газ, представленими деякими облгазами, тариф "Нафтогазу" майже на 40% нижче, що дозволить споживачам заощадити чималі гроші.

Раніше повідомлялося, що тарифи на газ в Україні стали вище, ніж в деяких країнах Європейського Союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ