Today.ua

Частина українців залишиться без пенсій: кому скасують виплати до 2045 року

Українців, які вчасно виходять на пенсію, з кожним роком ставатиме все менше. Справа в тому, що вимоги до стажу щорічно будуть підвищуватися, а значить до 2045 року тільки 70% українців пенсійного віку зможуть розраховувати на виплати від держави.

При цьому, розмір пенсій поступово зменшиться до 20%. Такий прогноз зробили в Міністерстві соціальної політики.

Багато в чому це пов'язано з введенням в Україні накопичувальної системи пенсій. Більшість країн, які ввели пенсійні накопичення як додаток, а не заміщення солідарної системи, мають хороші результати, стійкі пенсійні системи і високі рівні пенсійного забезпечення людей. Однак, в Україні все може бути по-іншому. Найменший рівень участі в сплаті внесків за віковими категоріями зафіксовано серед молоді, яка ще здобуває освіту, і серед людей передпенсійного віку за рахунок більш раннього виходу на пенсію. Проблема, яка є в Україні, - це невеликі зарплати, тому платити великі внески громадяни просто не зможуть.

У Міністерстві соціальної політики відзначають, що аналізують досвід інших країн, який хочуть застосувати до українських реалій. Уже в 2022 році в Міністерстві соціальної політики планують зайнятися підвищенням мінімальної пенсії, адже її розмір на сьогоднішній день за європейськими мірками найнижчий.

Раніше повідомлялося, що якщо Україна задовольнить вимоги кредиторів МВФ, то українські пенсіонери опиняться за межею виживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ