Today.ua

Блекаут в Києві: у столиці готуються жити без каналізації та зливати воду із труб

Жителі української столиці ризикують залишитися не лише без електроенергії та води, але й без тепла. При цьому, якщо під час блекауту в Києві температура повітря знизиться до негативних значень, комунальникам доведеться терміново зливати воду із систем опалення. А це означає, що в будинках киян не буде ні води, ні світла, ні тепла.

Про це попередив киян столичний градоначальник Віталій Кличко.

Найімовірніше, агресор не припинить обстріл об'єктів критичної інфраструктури. Тому існує велика ймовірність виникнення нових блекаутів у столиці. У цій ситуації в будинках киян не буде електрики, а також відключать водопостачання та не працюватиме каналізація.

При цьому, якщо температура повітря на вулиці опуститься до стійких негативних значень, комунальникам доведеться терміново зливати воду з системи опалення будинків. Адже при відключеному опаленні (а його також не буде) температура повітря в квартирах буде лише на кілька градусів вище за вуличну. І тому, щоб вода в трубах не замерзла, і труби не стали лопатись, воду доведеться злити.

"Якщо протягом 24 годин при температурі -5 зовнішньої не буде опалення та води, нам потрібно буде зливати системи опалення, тому що це може призвести до пошкодження систем життєзабезпечення", - розповів Кличко.

Це, звичайно, найбільш несприятливий сценарій. Але, на жаль, він цілком реальний. Водночас, у столиці буде функціонувати 430 пунктів обігріву. Однак на всіх мешканців цього, звісно, не вистачить.

Тому влада розглядає варіант із можливою тимчасовою евакуацією деяких киян до інших регіонів країни. При цьому мер закликає мешканців столиці подумати про зміну місця проживання на зиму з Києва на сільську місцевість – в будинок до рідних або друзів, де є тепло, вода та їжа.

Нагадаємо, жителів Херсона везуть на зиму до міст на заході України, де вони зможуть пережити найхолоднішу пору року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ