Today.ua

Австрія дасть українцям виняткове право на роботу: буде вільний доступ до будь-яких вакансій

Робота в Австрії незабаром стане для українців такою ж доступною, як і для громадян цієї країни. Наші співвітчизники матимуть доступ до будь-яких вакансій і матимуть змогу претендувати на них нарівні із самими австрійцями та громадянами країн Євросоюзу. Такі преференції при працевлаштуванні українці отримають вже з другого кварталу поточного року.

Вже найближчим часом будуть прийняті відповідні поправки до законодавства, що стосуються працевлаштування українців, пише uagolos, посилаючись на публікацію у виданні vienna.at.

Наразі до українців застосовують ті самі законодавчі норми, що й до інших трудових мігрантів. Вони регламентовані законом про працевлаштування іноземців. Та вже незабаром поширення цього закону на українців скасують, і вони отримають при працевлаштуванні однакові права з австрійцями та іншими європейцями.

Таке необмежене право на роботу отримають усі українські біженці, які  мають ID-картку для переміщених осіб ("Блакитну карту").

"Після завершення парламентської процедури очікується, що зміна набуде чинності у другому кварталі 2023 року", - повідомляє австрійське Мінпраці.

Наразі, доки зміни до закону не ухвалені, для українських біженців діють ті самі обмеження на ринку праці, що й для інших трудових мігрантів. Щоби працевлаштуватися, вони мусять отримати дозвіл на роботу. Втім, на його отримання зазвичай потрібно не більше двох днів.

Трудові преференції для українських біженців стали можливі почасти завдяки нашим співвітчизникам, які вже працевлаштовані і трудяться в Австрії. На кінець грудня в цій країні працювало 13 546 українців. Вони гарно зарекомендували себе на ринку праці: зуміли швидко адаптуватися та інтегруватись у трудові колективи.

"Більшість дозволів на роботу по галузях було видано у сфері туризму, сільського господарства, лісового господарства і торгівлі", - йдеться у повідомленні.

Отже, українці матимуть більше перспективи для працевлаштування, що також сприятиме євроінтеграції України.

Нагадаємо, в Україні з'явилась робота із високою зарплатою, яку готові запропонувати навіть пенсіонеру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ